Mammatus Bulutları Nedir, Neyin Habercisidir?
Başımızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda, genellikle sayısız bulut görürüz. Bunlar bazen gökyüzünü tamamen kaplarken bazen de farklı formlar oluşturabilirler. Hatta bu biçimlerin neye benzediğine bağlı olarak oyunlar oynayabilirsiniz. Ancak mammatus bulutlarını gördüğünüzdeEminiz ki aklınıza tek bir şekil gelecektir çünkü mammatus bulutlarının adı bile ineğin göğsünden gelmektedir.
Mammatus bulutları, gökyüzünde asılıymış gibi görünen bulut kümeleridir. Sık olmasa da dünyanın birçok farklı yerinde karşımıza çıkabilirler. Elbette tüm olağanüstü doğa olayları gibi afetlerle de ilişkilendiriliyor ama bilimsel verileri incelediğimizde aslında kolay bir doğa olayı olduğunu görüyoruz. Mammatus bulutları nedir, neyi haber verirler, nasıl oluşurlar?Bu sorulara biraz ışık tutmaya çalışalım.
Öncelikle bir tarif yapalım; Mammatus bulutları nedir?
Mammatokümülüs olarak da adlandırılan Mammatus bulutları, Adını göğüs ve göğüs anlamına gelen Latince mamma kelimesinden almıştır.Adını inek göğsüne benzemesinden alan mammatus bulutları, bir bulut kümesinin tabanında yer alan hücresel keselerin bir modelidir.
WMO Uluslararası Bulut Atlası, memeli bulutlarını tanımlar. belirli bir bulut türü veya bulut türü olarak değil bulutun bir özelliği olarak tanımlar. Mammatus bulutları farklı bulut türlerinde görülebilse de genel olarak kümülonimbus adı verilen bir yağmur bulutu türünde görülür.
Mammatus bulutları ilk kez 1894’te en eski meteorologlardan biri tarafından keşfedildi. İngiliz William Clement Ley tarafından keşfedildi.Bu bulutların açıkça görülebilen yumrulu alt kısımları, sıcak havanın etkisiyle yükselen bulutlarda cepler oluşturmak için alçalan soğuk havanın etkisiyle oluşur.
Peki bu alışılmadık şekilli memeli bulutları nasıl oluşuyor?
Bulutların çoğu yükselen havadan kaynaklanırken, mammatus bulutları bunun tam tersidir. havanın alçalması veya batması sonucu ortaya çıkarlar. Kümülonimbüs bulutlarında oluşmalarının nedeni budur, çünkü bu tür bulutların içi çok kaotik bir durumdadır ve bu nedenle içerideki hava modülleri farklı oranlarda ısınır. Sonuç, mammatus bulutlarıdır.
Daha bilimsel bir tanım yapacak olursak, mammatus bulutları, Buzun sıvı halini atlayarak doğrudan su buharına dönüştürülmesiyle oluşur. Bulut kümesindeki buz kristalleri kaotik bir ısınma ile sıvılaşmadan doğrudan buharlaşmaya başlar ve çevredeki havayı soğutur. Daha soğuk, daha ağır hava da alçalarak bulutun tabanında keseler oluşturur.
Mammatus bulutları hakkında farklı bilimsel teoriler de vardır:
Mammatus bulutlarının bulut kümesindeki ısı alışverişi nedeniyle oluştuğunu söylemiştik ancak bazı bilim adamlarının oluşum süreci hakkında farklı teorileri var. Örneğin, bir teoriye göre, ısı alışverişi bulutta gerçekleşmez, son derece rastgele bir biçimde gerçekleşir. kuru ve sıcak bulut, ıslak ve soğuk bulutla buluşuyorve kısa süreli mammatus bulutları oluşur.
Farklı bir teoriye göre, hidrometeor serpintisi bulutta soğumaya neden olur ve bunun sonucunda ortaya çıkan buharlaşma veya süblimasyon yoluyla bulutun altında nodüller oluşturmak. Bulut çok soğuksa ve sadece tabanı ısınıp erimeye başlamışsa kısa süreli periyodik mammatus bulutlarıyla karşılaşmak mümkündür.
Çok yaygın olmayan bir teoriye göre, yerçekimi dalgaları mammatus bulutlarını oluşturan şey olabilir. Ancak bu teori yaygınlığı, zamanı ve büyüklük ölçeğini açıklamaz.Akışkan ve hız dengesizliğini tanımlayan Kelvin – Helmholtz (K – H) kararsızlığı, mammatus bulutlarını oluşturduğu düşünülen farklı bir teoridir, ancak bu tür bulutlarda oluşan nodüller kararlı bir biçimde meydana geldiği için çok anlamlı değildir.
Ayrıca; Mammatus bulutları nerede oluşur?
Mammatus bulutlarının oluşumu için çok karmaşık bir ısı alışverişinin olması gerektiğini gördük. Peki bu karmaşık ısı alışverişi nerede gerçekleşir? Tabii ki, okyanusların ve denizlerin kıyı bölgelerinde. Bu nedenle ülkemiz dahil dünyanın hemen her yerinde kıyı bölgelerinde mammatus bulutlarına rastlamak mümkündür.
Ancak bu sıra dışı bulutlarla ilgili farklı bir detay var. Bulut kümesindeki bu karmaşık ısı değişiminin etkileri o kadar hızlıdır ki, memeli bulutları oluştuktan kısa bir süre sonra, 10 – 15 dakika sonra kaybolur ve bulut kümesi eski halini alır. İşte tam da bu nedenle bilimin gelişmediği dönemlerde mammatus bulutlarının olduğu felaketlerin ortasında bir ilgi olduğu düşünülüyordu.
Bin dolarlık hurafe; Mammatus bulutları neyin habercisidir?
Mammatus bulutları insanlık olarak alışık olduğumuz bir bulut formu değil. Bilim sayesinde bugün bu bulutların ne olduğunu biliyoruz. ama geçmişte,Bilimin çok gelişmediği zamanlarda, mammatus bulutlarının deprem gibi felaketlerin habercisi olduğuna inanılıyordu.
Hintli alıcı Brihat Samhita, 500’lerde mammatus bulutları ile bir titreme oluşturduğundan bahsediyor. Eşit Modern çağda bazı bilim adamları bu konu üzerinde çalışmışlardır. ve bir bağlantı olduğunu savundular. Mammatus bulutlarına ne depremde ne de başka bir doğal afette ilgi olmadığına dair birkaç tesadüf dışında kanıtlanmış bilimsel bir bilgi yoktur.
Eh, bulutlar sandık olmuş, bir anlamı var derseniz, var tabii. Mammatus bulutlarını oluşturan ısı değişimi sadece o bulut kümesinde değil, genel olarak havadaki bir sıcaklık değişikliğini gösterebilir. Dolayısıyla bu tip bulut oluşumundan sonra fırtına, şiddetli yağmur veya benzeri bir hava görülebilir. Ama bunlara felaket diyemeyiz.
Afetlerin ortasında hava ile herhangi bir temas var mı?
Eski zamanlarda, birçok insan afetlerin ortasında hava ile tıbbi bir ilişki kurmaya çalıştı. Bugün üzerinde çalışan bilim adamları var. Evet, bazen bir sarsıntı veya benzeri bir afet öncesi hava farklı bir oluşum gösterebilir. Ancak bilimsel doğruluğu kanıtlamak için tartışılmaz kanıtların ortaya çıkması gerekir.Bu nedenle, hava durumu ile doğal afetler arasında kesin bir bağlantıdan bahsetmek şimdilik doğru olmayacaktır.
İnek göğsüne benzediği için gökyüzünün göğüsleri olarak da bilinir. Mammatus bulutları nedir, nasıl oluşurlar, neyin habercisidirler?Eskiden bir anlamı vardı herhalde ama günümüzde gelişen teknoloji sayesinde dakika dakika hava durumu bile tespit edilebiliyor, bilimsel dayanağı olmayan bu tür felaket inanışları pek gerçekçi değil gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık. .